Als er een scheermuseum zou bestaan, zou de collectie over de 20e eeuw gevuld zijn met knappe, gladgeschoren mannen. En mooie vrouwen met gladgeschoren benen. En het pronkstuk zou een vitrine met twee verschillende scheermesjes zijn - een blauwe en een roze.
Hoe verder je door het museum dwaalt, en hoe dichter je bij het heden komt, hoe meer veranderingen er te zien zijn. Mannen die hun oksels scheren. Vrouwen die zich niet meer scheren. Mannen die hun benen met een roze mesje scheren. En vrouwen die geen roze mesje meer in hun handen hebben, maar een blauwe. Wat tot de vraag leidt of er eigenlijk wel een verschil is tussen scheermesjes voor mannen en vrouwen - zoals de reclames op TV beweren.
Wat.
Voor we het verschil tussen mannen en vrouwen scheermesjes bespreken en vergelijken, laten we eerst ons lichaamshaar onder de loep nemen. Is er een verschil tussen mannen- en vrouwenhaar? Vreemd genoeg hebben mannen en vrouwen ongeveer hetzelfde aantal haren, ongeveer 5 miljoen. De perceptie is dat mannen hariger zijn, maar dat komt omdat niet alle haren eerlijk verdeeld zijn.
Er zijn twee soorten haar: vellushaar en terminaal haar. Iedereen begint zijn leven met een mooi vachtje van vellushaar - dat korte, dunne en donsachtige lichaamshaar. Door de hormonen die door ons lichaam gieren tijdens de puberteit veranderen sommigen vellusharen in terminaal haar. Hun dikkere, donkere en langere broer.
Terminaal haar is fan van testosteron, een hormoon dat zowel mannen als vrouwen hebben. Maar omdat mannen het leeuwendeel van testosteron hebben, ontwikkelen zij veel meer terminaal haar. Daarom hebben ze iets ruwer haar.
Waar.
Traditioneel scheerden alleen mannen hun gezicht en vrouwen waren de lichaams-scheerders. Ondanks dat mannen steeds meer gaan 'body groomen', blijft je lichaam scheren vooral een vrouwending. Haar, dat op je hoofd groeit, is dikker en op je lichaam minder dik.
De scheermesjes.
Nu naar het punt van dit stuk, de scheermesjes.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen; er is bijna geen verschil tussen 'mannenmesjes' en 'vrouwenmesjes'. Het snijgedeelte van de mesjes is precies hetzelfde. Wat wel net anders is, is de hoek waarin ze staan. 'Mannenmesjes' scheren net iets dichter op de huid dan 'vrouwenmesjes'.
De positie van het mesje ten opzichte van de houder verschilt ook. De meeste mannen scheren met hun gezicht dicht tegen de spiegel aan, terwijl de meeste vrouwen hun gezicht naar beneden hebben gericht. Daarom hebben sommige 'vrouwenmesjes' een andere hoek ten opzichte van de houder, zodat ze een beter zicht op hun benen hebben. Ook hebben 'vrouwenmesjes' soms een wijder mesje en meer anti-frictie-strips.
Maar het allergrootste en belangrijkste verschil tussen mannen- en vrouwen scheermesjes zit 'm in de kleur. En de prijs. Roze 'vrouwenmesjes' kosten gemiddeld 11% meer dan de mannelijke variant. Ook wel de pinktax genoemd. En dit geldt niet alleen voor de mesjes; scheergel of scheerschuim 'ontwikkeld voor vrouwen' is ook duurder dan de mannelijke variant. Wat ertoe leidt dat een vrouwelijke scheerbeurt al met al een stuk meer geld kost dan een mannelijke scheerbeurt.
Wat betekent dit?
Dus ja, er is een verschil tussen scheermesjes voor mannen en vrouwen. Is dat verschil zo groot dat je er meer geld voor zou betalen? Dat laten we aan jou. Maar naar onze mening is elk scheermes een 'vrouwenmesje' als een vrouw zich er mee scheert.
Een traditioneel ’mannenscheermes’ kan voor een vrouw even wennen zijn. Vooral omdat ze net wat dichter op de huid scheren. Maar dat is wellicht juist de reden om het eens te proberen. Over de prijs nog niet eens gesproken dan.
We hebben geen scheermesjes speciaal voor vrouwen gemaakt. Maar we hebben wel scheermesjes gemaakt. En die discrimineren niet. Ons scheermesje is in ieder geval gemaakt om gezicht én lichaam te scheren. Man of vrouw.