November staat voor de deur, oftewel Men’s Health Month. En geloof ons, deze maand is belangrijker dan je denkt. Wij mannen worden vaak opgevoed met het idee dat we alles zelf moeten oplossen. Je kent het wel: "Een vent laat zich niet kennen." Of de klassieke: "Mannen huilen niet." Maar hé, weet je wat? Dat hoeft helemaal niet zo. Laat die stoere praat maar even zitten, en schenk wat extra aandacht aan je gezondheid.
Kwetsbaarheid.
Laten we meteen met de deur in huis vallen: kwetsbaar zijn, betekent niet dat je zwak bent. We dragen geen harnassen meer (behalve als je een figurant bent in een middeleeuwse film), en dat is maar goed ook, want onze mentale en fysieke gezondheid heeft die luchtige, open benadering nodig. Het betekent dat je menselijk bent.
Inspirerende spreker en tophockeyer Dennis Warmerdam zei het zo treffend in zijn interview over zijn zeldzame vorm van kanker: "Ik noem het kwetsbaarheid, maar ik was echt stoer. Als je dat durft te doen, inspireer je ook andere mensen."
Rolstoelrugbyer Reda Haouam voegt hieraan toe: "Het is denk ik heel moeilijk als je gewend bent om sterk te zijn en als andere mensen je ook zien dat je sterk bent. Om het dan even niet te moeten zijn, terwijl je dat misschien een keertje even niet wil zijn."
Dus, voel je niet opgelaten om met een arts te praten over je lichaam, of met een vriend over wat er in je hoofd omgaat. Of je nu last hebt van een aanhoudende pijn, of je mentaal niet lekker in je vel zit – we’ve all been there. Praten helpt, echt.
De cijfers.
Wist je dat mannen gemiddeld 24% minder vaak naar de dokter gaan dan vrouwen? Zou dat kunnen komen doordat maar liefst 41% van de mannen als kind kreeg te horen dat "mannen niet mogen klagen over hun gezondheid"—autsch. Vroegtijdige aandacht voor je gezondheid kan veel narigheid later voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen.
Nu we toch de feiten op de tafel gooien.
- Mannen leven wereldwijd gemiddeld 4 tot 6 jaar korter dan vrouwen. Waarom? Risicovol gedrag (zoals roken en alcohol), maar ook omdat we gezondheidsproblemen te vaak negeren.
- De meest voorkomende kanker bij mannen tussen de 15 en 35 jaar is teelbalkanker.
- Maar liefst 75% van alle zelfmoorden in Europa wordt gepleegd door mannen. Mentaal welzijn is dus echt niet iets om te negeren.
- Hartziekten zijn nog steeds doodsoorzaak nummer 1 bij mannen. Regelmatig je bloeddruk laten checken en goed voor jezelf zorgen, kan echt het verschil maken.
Men’s Health Month tips.
De cijfers liegen er niet om, en de adviezen van artsen ook niet. Dus hier nog een paar tips om je gezondheid op peil te houden:
- Check jezelf. En nee, we bedoelen niet alleen in de spiegel. Je ballen, je huid, je mentale welzijn—houd alles goed in de gaten.
- Rust: Je hebt het nodig. Gun jezelf die pauze. Je geest en lichaam zullen je er dankbaar voor zijn.
- Beweeg: Ja, we houden allemaal van een goede Netflix-marathon, maar je lichaam heeft beweging nodig. Een wandeling, een potje voetbal of gewoon wat rekken en strekken, alles telt.
Maak het niet moeilijker dan het is; praat erover. Je staat er niet alleen voor. Dit is precies wat Dennis Warmerdam en Reda Haouam ons laten zien in hun tafelgesprek. Voor de Men’s Health Month en de FundRazor delen ze hun ervaringen, en laten ze zien dat zelfs de grootste uitdagingen niet het einde betekenen. Hun verhalen benadrukken de kracht van kwetsbaarheid en het belang van samen praten. Duik in hun inzichten en laat je inspireren door hun openhartigheid in het interview.
Wanneer je deze maand één van onze bestsellers koopt, doneren wij € 1 per verkochte product aan de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. Het gaat hier om de Handle & Blade, 4 Refill Blades, Foaming Shave Gel en Aftershave Cream. Voor diegenen die hun badkamer nog vol hebben: je kunt ook direct een bedrag doneren. Laten we samen de uitdaging aangaan, elkaar steunen en ervoor zorgen dat we allemaal sterker terugkomen.